Złóż wniosek o dofinansowanie 500+ i 300+ w Credit Agricole
Już od 1 lipca w banku Credit Agricole oprócz wniosku o dofinansowanie w programie „Rodzina 500+”, można ubiegać się o wsparcie pieniężne na wyprawkę szkolną "Dobry Start".
2018-07-06, 12:45

Program "Dobry Start" to 300 złotych jednorazowego wsparcia dla wszystkich uczniów rozpoczynających rok szkolny. Co ważne, rodziny otrzymają świadczenie bez względu na dochód. Program obejmuje dzieci wychowujące się zarówno w rodzinach, jak i te przebywające u opiekunów zastępczych. Świadczenie przysługuje raz w roku uczniom poniżej 20 lat, rozpoczynającym rok szkolny oraz uczniom niepełnosprawnym, uczącym się w szkole do ukończenia 24. roku życia. Dofinansowania nie otrzymają dzieci, które idą do przedszkola i „zerówki”.

Wnioski o dofinansowanie „Dobry Start” będzie można składać za pośrednictwem Serwisu internetowego CA24 od 1 lipca do 30 listopada br. Może to zrobić mama lub tata dziecka, opiekun prawny lub opiekun faktyczny dziecka, a w przypadku dzieci przebywających w pieczy zastępczej – rodzic zastępczy, osoba prowadząca rodzinny dom dziecka lub dyrektor placówki opiekuńczo-wychowawczej.

W przypadku wniosków złożonych w lipcu i sierpniu, rodziny otrzymają wyprawkę nie później niż 30 września. W przypadku wniosków złożonych w kolejnych miesiącach gminy będą miały maksymalnie 2 miesiące od dnia złożenia wniosku na jego rozpatrzenie i wypłatę świadczenia. Złożenie wniosku o świadczenie "Dobry Start" w lipcu i sierpniu to gwarancja wypłaty świadczenia nie później niż do 30 września.

Każdy rodzic, który będzie chciał nadal otrzymywać dofinansowanie w programie „Rodzina 500+”, powinien złożyć wniosek na nowy okres świadczeniowy. Nie zmieniły się zasady udziału w programie. Rodziny otrzymają świadczenie wychowawcze w wysokości 500 zł miesięcznie na każde drugie i kolejne dziecko, a w przypadku, gdy ich dochód nie przekracza 800 zł na osobę w rodzinie lub 1200 zł w przypadku dziecka z niepełnosprawnością , również na pierwsze.

Prawo do tego świadczenia jest ustalane na okres roku. W praktyce oznacza to konieczność składania wniosku o dofinansowanie 500+ na nowy etap świadczeniowy – obecny będzie trwał od 1 października 2018 r. do 30 września 2019 r. Aby zachować ciągłość otrzymywania świadczenia w programie „Rodzina 500+”, należy złożyć wniosek między 1 lipca a 31 sierpnia br.

Dowiedz się więcej na temat propozycji , które bank Credit Agricole oferuje rodzinom, by wspierać je w wychowaniu i rozwoju dzieci na: https://www.credit-agricole.pl/klienci-indywidualni/dla-rodziny