Ekonomiści Credit Agricole najlepsi w prognozowaniu
Zespół ekonomistów w składzie: Jakub Borowski, Krystian Jaworski i Jakub Olipra – otrzymał nagrodę Top Forecasters. Analitycy zajęli pierwsze miejsce w prognozowaniu inflacji i drugą pozycję w rankingu ogólnym.
2019-05-22, 09:15

Nagrody FocusEconomics Analyst Forecast Awards są wyróżnieniami przyznawanymi co roku dla analityków, którzy zaprezentowali najbardziej trafne prognozy za miniony rok. Ekonomiści Credit Agricole zajęli pierwsze miejsce w prognozowaniu inflacji oraz uplasowali się na drugiej pozycji w generalnej klasyfikacji przewidywań wskaźników makroekonomicznych i rynkowych dotyczących Polski w 2018 r.

- Każdej prognozie towarzyszy ryzyko popełnienia błędu, ale bazując na wiedzy i doświadczeniu można to ryzyko zmniejszać. Cieszę się, że nasz zespół od kilku lat potrafi trafnie przewidywać sytuację gospodarczą. - komentuje Jakub Borowski, Główny Ekonomista Credit Agricole.

FocusEconomics jest wiodącym dostawcą analiz ekonomicznych i prognoz dla 127 krajów w Afryce, Azji, Europie i obu Amerykach, a także prognoz cen dla 30 kluczowych towarów. Firma jest wspierana przez rozległą globalną sieć analityków. Od czasu swojej premiery w 1999 r. FocusEconomics zyskała solidną reputację jako wiarygodne źródło terminowej i dokładnej analizy biznesowej wśród klientów z różnych branż, w tym największych światowych instytucji finansowych, międzynarodowych firm i agencji rządowych.