Credit Agricole przenosi główną siedzibę do ekologicznego biurowca
Grupa Credit Agricole w Polsce przeniosła swoją główną siedzibę do nowego ekologicznego biurowca w centrum Wrocławia. To część kompleksowego programu działań na rzecz ochrony środowiska wpisanego do strategii firmy.
2020-01-27, 13:11

Nowa siedziba zajmuje 25 000 mkw. w kompleksie Business Garden przy ul. Legnickiej we Wrocławiu. Biurowiec, w którym docelowo pracować będzie 2500 osób, wybudowany został zgodnie ze standardem certyfikatu ekologicznego LEED Platinum (obecnie trwa proces certyfikacji). Podczas budowy i wyposażania kompleksu zastosowane zostały najnowsze rozwiązania przyjazne środowisku oraz ekologiczne materiały budowlane. Budynki wyposażone są w energooszczędne oświetlenie i ogrzewanie oraz wydajny system segregacji odpadów. Przeniesienie siedziby wszystkich spółek grupy Credit Agricole z kilku wcześniejszych lokalizacji, do wspólnego nowego biura pozwoliło zmniejszyć emisję CO2 o 15 proc.

Nowe biuro zostało zaprojektowane według filozofii Human-Centric. Odpowiada na zróżnicowane potrzeby pracowników: do dyspozycji jest 10 pomieszczeń do pracy w skupieniu, 36 sal do pracy projektowej i  zespołowej oraz ponad 60 miejsc do spotkań ad hoc. Pracownicy mogą korzystać z sześciu dużych kuchni oraz 15 kafeterii. Są także osobne przestrzenie do regeneracji w ciągu dnia (chill out rooms i game rooms) oraz pokoje dla rodzica z dzieckiem.

Całe wyposażenie biura wykonane jest z materiałów przetworzonych lub odnawialnych. Krzesła, biurka i kanapy wybrane zostały przez samych pracowników na podstawie testów różnych rozwiązań. Projektanci zadbali o odpowiednie wygłuszenie przestrzeni do pracy. Odpowiednio dobrane materiały pochłaniające dźwięki sprawiają, że hałas nie roznosi się po piętrach.

Eko budynek - eko pracownik

Nowa przestrzeń biurowa wymusza ekologiczne podejście do pracy. Firma zadbała o stojaki dla rowerów w podziemnym parkingu oraz prysznice i przebieralnie dla rowerzystów i zachęca pracowników do rezygnacji z samochodów na rzecz ekologicznych środków transportu. Bank odchodzi też od drukowania dokumentów na papierze i stara się pracować wyłącznie cyfrowo. Zamiast notować pomysły na kartkach pracownicy mogą zapisywać je na elektronicznych flipchartach a prezentacje wyświetlane są bezprzewodowo na dowolnym ekranie w całym biurze.

- Jesteśmy zielonym bankiem z zielonego Wrocławia i troskę o środowisko traktujemy naprawdę poważnie. Ekologiczne zaangażowanie jest ważną częścią naszej strategii biznesowej na lata 2020-22 i wierzymy, że sukcesy w biznesie można łączyć ze świadomym i odpowiedzialnym współdziałaniem człowieka z naturą. Innej drogi nie ma – przekonuje Piotr Kwiatkowski, prezes banku Credit Agricole.